Основи здоров’я людини закладаються з дитинства. Здоров'я дітей і підлітків постійно продовжує погіршуватися не тільки через екологію, але в основному через фактори, пов'язані з харчуванням. Проблема правильної організації харчування школярів має не тільки медичне, а й велике соціальне значення, тому що є визначальним чинником усього наступного розвитку людини.
Сучасне навчання у школі потребує високого розумового та фізичного навантаження й супроводжується значними енерговитратами. Раціональне харчування дітей є необхідною умовою забезпечення їхнього здоров’я, стійкого імунітету, впливає на їхню працездатність і успішність. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі не лише вберігають дитину від численних хворіб, а й роблять її бадьорішою і уважнішою.
Раціональне харчування учнів будується на дотриманні трьох основних принципів:
- забезпечення відповідності енергетичної цінності раціону харчування енергозатратам організму;
- задоволення фізіологічних потреб організму у визначеній кількості енергії і співвідношенні у харчових речовинах;
- дотримання оптимального режиму харчування, тобто фізіологічно обґрунтованого розподілу кількості споживаної їжі протягом дня.
Їжа у школі має бути не тільки корисною, але й смачною і різноманітною. Тому в Україні розгорнуто реформу шкільного харчування. Новацій має зазнати не тільки склад шкільного меню та рецептури приготування, але й форми організації харчування, рекомендації до обладнання харчоблоків та роботи з постачальниками, а також підходи у формуванні культури здорового харчування у школярів, як наскрізної компетенції Нової української школи.
ОСНОВНІ ЗАКОНОДАВЧІ АКТИ У ГАЛУЗІ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ
ЗАКОНИ УКРАЇНИ
- Закон України «Про повну загальну середню освіту» ст. 21, 22
- Закон України «Про освіту» ст. 56
- Закон України «Про охорону дитинства» (із змінами)
- Закон України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям»
- Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»
- Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів
- Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»
- Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей, один з батьків яких загинув (пропав безвісти), помер під час захисту незалежності та суверенітету України»
- Закон України від 16.01.2020 року №474-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»
Постанови Кабінету Міністрів України
- Постанова Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року №305 «Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»
- Постанова Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року №305 «Норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»
- Постанова Кабінету Міністрів України від 19.06.2002 року №856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах» (із змінами)
- Постанова Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 року №116 «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість» (із змінами, внесеними Постановою Кабінету Міністрів України від 18.01.2016 року №116)
- Постанова Кабінету Міністрів України від 20.08.2014 року №413 «Про затвердження порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення»
- Постанова Кабінету Міністрів України від 19 червня 2002 року № 856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах» (із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ №850 від 04.06.2003 року)
НАКАЗИ
- Наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 01.06.2005 року №242/329 «Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»
- Наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 15.08.2006 року №620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах»
- Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 12.05.2010 року №400 «Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»
- Наказ Міністерства Аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 року №590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)»
- Наказ Мінекономіки від 01.12.2020 року №2489 «Про внесення змін до Методичних настанов щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, як базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти»
- Наказ Мінекономіки від 03.12.2020 року №2532 «Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти»
Інші нормативно-правові акти, що регулюють питання стосовно харчування дітей
- Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я України від 25.09.2020 року №2205
- Рішення виконавчого комітету БМР від 21 серпня 2020 року №290 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Бердянської міської ради від 10.12.2019р. №378 «Про організацію харчування здобувачів освіти у закладах загальної середньої освіти міста в 2020 році»